Ruutujen takaa, Minä, Mikko ja Annikki osa 1

blogikuva3

Teokseni Minä, Mikko ja Annikki on Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaana. Käytän sitä tekosyynä ja aloitan massiivisen lokikirjan ruutujen takaa. Aloittakaamme alusta…

Tammerkoski ja kosken kaupunki -kirjassa (Tampereen museot 2011) mainitaan, että noin 7500 vuotta sitten eräänä keväänä tulva nosti Näsijärven pintaa ja kannas järvien välissä antoi periksi alimmalta kohdaltaan. Kirja heittää ilmaan ajatuksen, että ehkä joku silloinen tamperelainen on nähnyt Tammerkosken synnyn. Ainakin heiltä on jäänyt kivikirveitä ja keihäänkärkiä näille seuduille. Työvälineet: sävypaperi, muste, guassi, puuvärit. Kosken valkoiset roiskeet tehty hammasharjalla.

Tammerkoski ja kosken kaupunki -kirjassa (Tampereen museot 2011) mainitaan, että noin 7500 vuotta sitten eräänä keväänä tulva nosti Näsijärven pintaa ja kannas järvien välissä antoi periksi alimmalta kohdaltaan. Kirja heittää ilmaan ajatuksen, että ehkä joku silloinen tamperelainen on nähnyt Tammerkosken synnyn.
Työvälineet: sävypaperi, muste, guassi, puuvärit. Kosken valkoiset roiskeet tehty hammasharjalla ja guassilla.

Vaihdan aikamuotoa kun siirrytään esihistoriallisesta ajasta historialliseen. Koskien kylä sijaitsi kosken länsilaidalla lähellä nykyistä keskustoria. Lähikylien talojen nimet näkyvät yhä kaupunginosien ja katujen nimissä: Erkkilä, Skyttälä (Kyttälä) Hatanpää, Pyynikkilä. Lähiseudun kyliä olivat mm. Messukylä, Takahuhti ja Hyhky, jotka yhä ovat olemassa. Maantie johtaa Hämeestä Satakuntaan ja Pohjanmaalle. Kosken kylän talot ylläpitivät siltaa. Ilmeisesti huonosti, sillä vuonna1556 määrättiin sakot sillan puutteista. Myös Jons sai sakot rikoksestaan. 40 markkaa, joka yleensä määrättiin vain pahimmista rikoksista. (Tammerkoski ja kosken kaupunki, Tampereen museot 2011) Kuvaan piirsin Pyynikkilän isännän juoksemaan koskelta länteen, eli Pyynikin suuntaan.

Vaihdan aikamuotoa kun siirrytään esihistoriallisesta ajasta historialliseen. Koskien kylä sijaitsi kosken länsilaidalla lähellä nykyistä keskustoria. Lähikylien talojen nimet näkyvät yhä kaupunginosien ja katujen nimissä: Erkkilä, Skyttälä (Kyttälä) Hatanpää, Pyynikkilä. Lähiseudun kyliä olivat mm. Messukylä, Takahuhti ja Hyhky, jotka yhä ovat olemassa Tampereen kaupnginosina. Maantie johtaa Hämeestä Satakuntaan ja Pohjanmaalle. Koskien kylän talot ylläpitivät siltaa. Ilmeisesti huonosti, sillä vuonna 1556 määrättiin sakot sillan puutteista. Myös Jons sai sakot rikoksestaan. 40 markkaa, joka yleensä määrättiin vain pahimmista rikoksista. (Tammerkoski ja kosken kaupunki, Tampereen museot 2011) Kuvaan piirsin Pyynikkilän isännän juoksemaan koskelta länteen, eli Pyynikin suuntaan.

Keikalla Annikin sisäpihalla, viimeisillä Tähtimusiikkifestareilla Jahnukaiset, jossa klarinettia soittaa sarjakuvataiteilija Jukka Tilsa. Tässä ja tätä seuraavilla sivuilla kuvaan musiikkia levinneillä vesivärläikillä. Sarjakuvan harvoja puutteita on se, että musiikin kuvaaminen on melko haasteellista. Työvälineet: Muste & terä, vesiväri ja guassi.

Keikalla Annikin sisäpihalla, viimeisillä Tähtimusiikkifestareilla Jahnukaiset, jossa klarinettia soittaa sarjakuvataiteilija Jukka Tilsa. Tässä ja tätä seuraavilla sivuilla kuvaan musiikkia levinneillä vesivärläikillä. Sarjakuvan harvoja puutteita on se, että musiikin kuvaaminen on melko haasteellista. Työvälineet: Muste & terä, vesiväri ja guassi. Kirjahan on jaoteltu niin, että omaelämänkerrallinen osuus on toteutettu valkoiselle paperille vesivärein ja se, mitä itse en ole ollut kokemassa, sävypaperille niukoin värisävyin. Myös takstauksen tyyli vaihtuu.

Vappuyönä huojutaan Pispalasta Punakylään Pyynikinharjua pitkin. Maailmankauppa Tasajako on perustettu Tampereella vuonna 1993 ja sitä pyörittää Kehitysmaayhdistys Tasajako ry. ”Kansalaissodan tuloksena syntyneen asuntopulan helpottamiseksi päätti kaupunki 1919 rakentaa Satakunnankadun ja Porin radan välille hätäasuntoja. Tuloksena oli Punakylä, joka sai nimensä siitä että taloihin asutettiin lähinnä punavankien leskiä lapsineen. ”(Koskesta voimaa – historia.tampere.fi)

Vappuyönä huojutaan Pispalasta Punakylään Pyynikinharjua pitkin. Maailmankauppa Tasajako on perustettu Tampereella vuonna 1993 ja sitä pyörittää Kehitysmaayhdistys Tasajako ry.
”Kansalaissodan tuloksena syntyneen asuntopulan helpottamiseksi päätti kaupunki 1919 rakentaa Satakunnankadun ja Porin radan välille hätäasuntoja. Tuloksena oli Punakylä, joka sai nimensä siitä että taloihin asutettiin lähinnä punavankien leskiä lapsineen. ”(Koskesta voimaa – historia.tampere.fi) Näihin hätäasuntoihin muutettiin vuonna 2007 myös Anniklta kun sen asukkaat jäivät vaille kotia.

Tapahtumapaikkana Pispalan Vastavirtaklubi ja sen terassi, Pispalan valtatie 39. Monilla on rahaa ostaa kaljaa muttei sarjiksia. Minulla oli sarjiksia muttei kaljaa. Yhdellä pojalla oli pitkät hiukset, Pikku kakkosen paita ja juomana teetä. Voisiko enempää erottua massasta punkkiklubilla? Mainitut sarjikset: Nurin=iso tuoppi, Irtoparta 8=pieni tuoppi ja Tyhmä tyttö kympin. Nurinia lukuun ottamatta loppuunmyytyjä.

Tapahtumapaikkana vuonna 2005 avattu, osuuskunnan ja yhdistyksen pyörittämä Vastavirta-klubi ja sen terassi, Pispalan valtatie 39. Monilla on rahaa ostaa kaljaa muttei sarjiksia. Minulla oli sarjiksia muttei kaljaa. Yhdellä pojalla oli pitkät hiukset, Pikku kakkosen paita ja juomana teetä. Voisiko enempää erottua massasta punkkiklubilla? Mainitut sarjikset: Nurin=iso tuoppi, Irtoparta 8=pieni tuoppi ja Tyhmä tyttö kympin. Nurinia lukuun ottamatta loppuunmyytyjä.

Olin keksinyt, että kun kirjoittaa omistuskirjoituksen jollekin mielenkiintoiselle tyypille, saa samalla ongittua tietoonsa tämän nimen ja on jo askeleen lähempänä toivottua lopputulosta. Mikon kanssa tämä ei onnistunut. Pravdassa soittivat ainakin jollain keikoilla ja (tässä kuvassa) mm. Kusti Vuorinen, Punch, Sami Sippola. Muita bändin soittajia muistaakseni Ville Rauhala, Simo Laihonen ja Juppo Paavola. Eri keikolla kokoonano vaihtuu, mutta Punch on aina orkesterin keulahahmo.

Olin keksinyt, että kun kirjoittaa omistuskirjoituksen jollekin mielenkiintoiselle tyypille, saa samalla ongittua tietoonsa tämän nimen ja on jo askeleen lähempänä toivottua lopputulosta. Mikon kanssa tämä ei onnistunut. Pravdassa soittivat ainakin jollain keikoilla ja (tässä kuvassa) mm. Kusti Vuorinen, Punch, Sami Sippola. Muita bändin soittajia muistaakseni Ville Rauhala, Simo Laihonen ja Juppo Paavola. Eri keikolla kokoonano vaihtuu, mutta Punch on aina orkesterin keulahahmo. Taas musiikki ilmeneen vesiväriläntteinä kuvassa.

Tapahtumapaikkana Telakka. Se on vuonna 1909 punatiiliseen makasiiniin rakennettu Maantuotteen mylly. Vuonna 1996 tila muutettiin kulttuuritalo Telakaksi, jossa toimii mm. ravintola, klubi ja teatteri.  Se sijaitsee Tullikamarin pakkahuoneen (valmistunut vuonna 1901), Attilan kenkätehtaan (1915) ja SOK:n  funkkis-tyylisen varastorakennuksen (1930) läheisyydessä. Jälkimmäinen on kylläkin ikävästi kadonnut osaksi Tullintorin kauppakeskusta. Vuonna 2007 DJ Kallio soitti levyjä alkuillasta Telakalla.

Tapahtumapaikkana Telakka. Rakennus on vuonna 1909 rakennettu Maantuotteen mylly. Vuonna 1996 tila muutettiin kulttuuritalo Telakaksi, jossa toimii mm. ravintola, klubi ja teatteri. Se sijaitsee Tullikamarin pakkahuoneen (valmistunut vuonna 1901), Attilan kenkätehtaan (1915) ja SOK:n funkkis-tyylisen varastorakennuksen (1930) läheisyydessä. Jälkimmäinen on kylläkin ikävästi kadonnut osaksi Tullintorin kauppakeskusta. Vuonna 2007 DJ Kallio soitti levyjä alkuillasta Telakalla.

Helsingin sarjakuvafestivaalit 2007. Kulttuuriareena Gloria toimii vuonna 1929 perustetussa elokuvateatterissa. Ovella norkoilee ainakin Ville Pynnönen, Mari Ahokoivu seurassaan Karri Lehtonen. Viimeisessä ruudussa näkyvä, myyntipöytään kiinnitetty lippu on esillä 17.5.2015 asti Tampereella Finlaysonilla, Työväenmuseo Werstaan Feminismi-näyttelyssä ja lippu kuuluu nykyään museon kokoelmiin.

Helsingin sarjakuvafestivaalit 2007. Kulttuuriareena Gloria toimii vuonna 1929 perustetussa elokuvateatterissa. Ovella norkoilee ainakin Ville Pynnönen, Mari Ahokoivu seurassaan Karri Lehtonen. Viimeisessä ruudussa näkyvä, myyntipöytään kiinnitetty lippu on esillä 17.5.2015 asti Tampereella Finlaysonilla, Työväenmuseo Werstaan Feminismi-näyttelyssä ja lippu kuuluu nykyään museon kokoelmiin.

Tapahtumapaikka Pyynikki. Maailman korkein soraharju, 162 metriä merenpinnasta ja 85 metriä Pyhäjärven pinnasta. Vuoden 1918 sodan tapahtumapaikkoja. Viimeisessä ruudussa näkyy vuonna 1929 rakennettu Pyynikin näkötorni. Edellinen tuhoutui sodassa 1918. Uuden tornin rakentamista rahoitti Rudolf Winterin säätiö. Säätiö on rahoittanut myös lukuisia julkisia taideteoksia Tampereella, koska Winter määräsi testamentissaan varoja käytettäväksi kaupungin kaunistamiseen. Tunnetuksi Winter tuli Keskustorilla sijainneen W:m Sandberg Oy:n rautakaupan omistajana ja johtajana.  Ja tietysti Winterin väritehtaasta.

Tapahtumapaikka Pyynikki. Maailman korkein soraharju, 162 metriä merenpinnasta ja 85 metriä Pyhäjärven pinnasta. Vuoden 1918 sodan tapahtumapaikkoja. Viimeisessä ruudussa näkyy vuonna 1929 rakennettu Pyynikin näkötorni. Edellinen tuhoutui sodassa 1918. Uuden tornin rakentamista rahoitti Rudolf Winterin säätiö. Säätiö on rahoittanut myös lukuisia julkisia taideteoksia Tampereella, koska Winter määräsi testamentissaan varoja käytettäväksi kaupungin kaunistamiseen. Tunnetuksi Winter tuli Keskustorilla sijainneen W:m Sandberg Oy:n rautakaupan omistajana ja johtajana. Ja tietysti Winterin tapetti- ja väritehtaasta. (Rudolf Winter: tehdaskaupungin liikevoima ja hänen perintönsä, Suodenjoki, Sami, A.R. Winterin muistosäätiö 2012) Sula alue Pyhjäjärvelle muodostuu aikaisin keväällä Tammerkoskesta virtaavan veden vaikutuksesta.  Jään reunalle kertyy keväisin suuria lokkiparvia. Niiden mahtava ääni kuuluu kauas Pyynikinharjulle iltaisin kun kaupungin liikenne hiljenee.

Opiskelin Tampereen ammattikorkeakoulussa, taiteen ja viestinnän yksikössä kuvataidetta. Yksikkö sijaitsi  Finlaysonilla. Viime vuonna, vastalauseista ja asiantuntijoiden perusteluista huolimatta, ammattikorkeakoulutasoinen kuvataideopetus loppui. Uusia opiskelijoita ei oteta ja vanhatkin muuttivat Finlaysonilta. Yksi kertomus Tampereen historian tarinavyyhdistä on siis luettu loppuun. Sen pituinen se. Tulevaisuus näyttää kuinka suuri virhe on tehty. Rudolf Winter omisti myös osan Oy Suomen Trikootehdas Ab:sta, jonka perusti Pyynikille Alfred Kordelin vuonna 1903. Nykyäänhän Kordeliinin säätiö taas tunnetaan taiteilijoiden hinkumista apurahoistaan. Samassa trikootehtaassa oli työhuoneeni vuosina 2001-2012. Suurin osa tuotannostani on piirretty siellä, Pyynikinharjun juurella. Rudolf Winter omisti kuolemaansa asti myös erään talon Tammelasta, jossa tämä kirja on enimmäkseen piirretty. Järvien korkeusero on 18 metriä. Hervannan historian joudutte lukemaan Wikipediasta.

Opiskelin Tampereen ammattikorkeakoulussa, taiteen ja viestinnän yksikössä kuvataidetta. Yksikkö sijaitsi Finlaysonin vanhalla tehdasalueella. Viime vuonna, vastalauseista huolimatta, ammattikorkeakoulutasoinen kuvataideopetus loppui. Uusia opiskelijoita ei oteta ja vanhatkin muuttivat Finlaysonilta. Yksi kertomus Tampereen historian tarinavyyhdistä on siis luettu loppuun. Sen pituinen se. Tulevaisuus näyttää kuinka suuri virhe on tehty. Kuinka paljon köyhempi on kaupungin kulttuurielämä ilman taidekoulua? Kuinka moni taideteos olisi jäänyt syntymättä, jos taidekoulua ei olisi ollut? Minä, Mikko ja Annikki ainakin. Kuinka moni teos jää syntymättä tulevaisuudessa, kun taidekoulua ei enää ole?
Edellisen sivun yhteydessä mainittu Rudolf Winter omisti myös osan Oy Suomen Trikootehdas Ab:sta, joka ei muuten sijaitse lainkaan käteni osoittamassa suunnassa. Tehtaan perusti Pyynikille Alfred Kordelin vuonna 1903. Nykyäänhän Kordeliinin säätiö taas tunnetaan taiteilijoiden hinkumista apurahoista. Samassa trikootehtaassa oli työhuoneeni vuosina 2001-2012. Suurin osa tuotannostani on piirretty siellä, Pyynikinharjun juurella. Rudolf Winter omisti kuolemaansa asti myös erään talon Tammelasta, jossa tämä kirja on enimmäkseen piirretty.
Järvien korkeusero on 18 metriä. Hervannan historian joudutte lukemaan Wikipediasta.

Jatkuu…

Kova paketti

granta1Suomen Granta, jonka teemana on seksi, seksuaalisuus ja sukupuolet.

Lokakuussa 2014 täyttyi muistikirjaani pohdinnoilla aiheesta.

"Pitäisikö kuitenkin tehdä seksiä ylistävä seksin hyvistä puolista? Ei problematisoida sitä?"

”Pitäisikö kuitenkin tehdä seksiä ylistävä sarjakuva seksin hyvistä puolista? Ei problematisoida sitä? Vai joku queer-juttu?” Ovatko ne toisensa poissulkevia teemoja, kysyisin näin jälkikäteen?

"Nyt on valittava joku teema!"

”Nyt on valittava  JOKU  teema!” Eri teemojen plussat (+) ja miinukset (-).

IMG_0188_2IMG_0189IMG_0190

IMG_0191

Pätkä käsikirjoituksesta, jonka kursin kokoon muistilappujen ja muistikirjan ajatuksen pätkistä. Sivun 9 neljännen ruudun työvaiheita tässä alla. Välillä täytyy aloittaa alusta, tyhjästä ruudusta, jos piirtäminen tökkii.

Pätkä käsikirjoituksesta, jonka kursin kokoon muistilappujen ja muistikirjan ajatuksien pätkistä. Sivun 9 neljännen ruudun työvaiheita tässä alla. Välillä täytyy aloittaa alusta, tyhjästä ruudusta, jos piirtäminen tökkii.

IMG_9982IMG_9987IMG_9988IMG_9989IMG_9990IMG_9991IMG_9992IMG_9993IMG_0019 IMG_0020 IMG_0021 IMG_0022

Sarjakuva ilmestyy mustavalkoisena, mutta huvitti käyttää värillistä mustetta maalatessa.

Sarjakuva ilmestyy mustavalkoisena, mutta huvitti käyttää värillistä mustetta maalatessa.

Maalasin kaikkia kahtatoista sivua yhtä aikaa.

Maalasin kaikkia kahtatoista sivua yhtä aikaa. Elettiin marraskuuta 2014. Joulukuussa kustannustoimittaja pyysi vielä tekemään muutoksia sekä kuvaan että tekstiin. Sarjakuvassani oli niin paljon eri henkilöitä, että minulle esitettiin toive, että edes joku hahmoista esiintyisi sarjakuvassa uudestaan. Olin ajatellut, että henkilöiden määrä kuvaa seksuaalisuuden monimuotoisuutta, mutta kieltämättä teki sarjiksesta vähän sekvan.

Myöhemmin kustannustoimittaja pyysi vielä muutoksia sekä kuviin, että teksteihin. Se vähän ärsytti, sillä kuvan muuttaminen on työlästä. musste/vesivärimaalauksen korjailu on lähes mahdotonta niin, että jäki säilyisi samana, mutta myös skannaus ja kuvankäsittely kyseiselle sivulle täytyi tehdä uudestaan.

Muutosten tekeminen vähän ärsytti, sillä kuvan muokkaaminen on työlästä. Muste/vesivärimaalauksen korjailu on lähes mahdotonta niin, että jälki säilyisi samana, mutta myös skannaus ja kuvankäsittely kyseiselle sivulle täytyi tehdä uudestaan. Tämän ruudun ensimmäisessä versiossa on muuten omakuvani. Siis henkilö laatikon ulkopuolella.

Tässä kuvan sisältökin hieman muuttuu, sillä halusin, että hahmot olisivat melko sukupuolettomia, mutta nyt toinen onkin siis aiemmin sarjakuvassa esiintynyt nainen.

Tässä kuvan sisältökin hieman muuttuu, sillä alunperin halusin, että hahmot olisivat melko sukupuolettomia, mutta nyt toinen onkin siis aiemmin sarjakuvassa esiintynyt nainen.

Granta ilmestyi 26.2.2015.

radio_granta

Olen piirtänyt yhtä juttua

IMG_0164

Ensimmäisen sarjakuvan tekemiseen käytettyjä työvälineitä.

IMG_0170

Käsikirjoitus

IMG_0171

Luonnos ruutujaosta ja henkilöiden sijainnista toisiinsa nähden. Sarjakuvani ovat usein staattisia, eikä kuvakulma juurikaan vaihdu kohtauksen aikana. En sitten jaksanut luonnostella enempää. Usein hahmojen sijainti määrittyy sen perusteella kuka dialogin aloittaa tai miten keskustelu etenee. Valmiissa sarjakuvassa ensimmäisessä ruudussa on oikeastaan virhe, sillä oikeanpuoleinen henkilö aloittaa puheen ja vasemmanpuoleinen vastaa. Teksti luetaan siis vasemmalta oikealle, ylhäältä alas, mutta kuvan tapahtumat oikealta vasemmalle. Luonnoksessa kohtaus on jaettu kahteen ruutuun, jolloin kuvassakin Tiitu puhuu ensin ja vastaus mumistaan vasta seuraavassa ruudussa. Tokihan koko sarjis olisi voitu sommitella niin, että Tiitu olisi kaiken aikaa vasemmassa laidassa, mutta jumitan faktoihin ja koin suurta tarvetta sijoittaa hana ja vedenkeitin keittiöön niiden oikeille paikoille.ruutu1

IMG_0158

Ruudut ja tekstaus. Tekstaan lähes aina musteella, koska muste on mustempaa kuin huopakynät. En ollut ihan varma minkä kokoinen teksti näkyy monitorilla.

IMG_0159

Luonnostelu.

IMG_0160

Tussaus. Tämän jälkeen tein vielä sävyt laimennetulla tussimusteella ja valkoisella guassilla. Kerron maalaamisesta enemmän joskus toiste, ehkä jonkun toisen sarjakuvan yhteydessä.

radio_pieni