Sairauslomalla

koronaKorona vei viikon elämästäni ja voimat. Ei oikein mitään jaksa tehdä ja jos jotain alkaa puuhaamaan saa kohta jo vähän huilia. Sarjakuva ei ikävä kyllä siis ilmesty vielä ensi perjantaina, kuten olin luvannut.Saa nähdä milloin riittää voimat piirrellä.

Ruutujen takaa

Pitkästä aikaa kurkistus kulisseihin! Jo 20 vuotta kotikaupungissani Tampereella on kokoontunut kerran kuussa epävirallinen sarjakuvatapaaminen, jossa alan ammattilaiset kohtaavat. On kiva istua iltaa kerrankin seurassa, jossa kukaan ei kysy: ”Mitä niinku oikeesti teet työksesi?”
Meillä on tapaamisessa kirja, johon saa piirtää ja kirjoittaa mitä mielessä liikkuu. Pari kuukautta sitten olin dokumentoinut tällaisen raportin työn alla olevasta sarjakuvasta:

sarjistapaamisen_kirjaNyt kun katsoin sarjakuvaa, huomasin erään asian:

nalkavuosiOlen unohtanut piirtää koko lehden sisällön: lehden nimen, otsikot ja ne hiton palstat!

Sarjakuva saa jatkoa taas kahden viikon kuluttua eli 25.11.2022

P.S. Jos jotakuta kiinnostaa osallistua Tampereen sarjakuvatapaamiseen otapa yhteyttä. Sähköpostiosoitteeni löytyy sivuiltani: tiitutakalo.net

Osa XX Pyöräkuumetta, kolmas osa

Tässä viimeinen osa Pyöräkuumetta-luvusta, jossa tutkaillan polkupyöräilyn historiaa ennen 1950-lukua. Toisella, eli viimeisellä sivulla pyöräillään Helsingissä Ruoholahden kaakelitehtaan ohi. Siellä valmistettiin mm. kaakeleita kaakeliuuneihin. Tehtaan rakennukset sijaitsivat osoitteessa Ruoholahdenkatu 21 ja ne purettiin vuonna 1951. Taustalla näkyy myös Tupakkatehdas Fennia, joka 30-luvulla oli hieman erinäköinen kuin nykyään.

Oulussa sen sijaan pyöräillään Pakkahuoneenkadulla Oulun osuuskaupan toimitalon edustalla. Se on yhä olemassa. Naapurusto kylläkin on muuttunut totaalisesti. Muita kaupunkeja edustaa tässä Tampere, jossa on yhä, onneksi, jäljellä historiallinen tehdasmiljöö Tammerkosken rannoilla. Savupiipuista ei vain enää nouse savua.

Keiden_kaupunki_pyorakuumetta8 Keiden_kaupunki_pyorakuumetta9Lähdeluettelo

Ebert, Anne-Katrin (2004) Cycling Towards the Nation: The Use of the Bicycle in Germany and the Netherlands, 1880–1940. European Review of History. 11(3): 347–364.

Kallioinen, Johanna (2002) Pyöräilyn institutionaalinen asema liikennesuunnittelussa. VATT-keskustelualoitteita 267. Helsinki: Valtion taloudellinen tutkimuskeskus.

Kuva, Heikki (1988) Kaksipyöräisten vuosisata: Polkupyörä ja mopediteollisuuden ja –kaupan vaiheet Suomessa. Jyväskylä: Suomen Polkupyörä- ja Mopediteollisuusyhdistys ry,

Leino, A.E. (1935): Pyöräilyteistä. Tielehti 2/1935.