Viime viikonloppuna aukesi Turussa uudistettu Apteekkimuseo ja Qwenselin talo. Museossa on näyttelysomistuksena massiiviset tulosteet tekemistäni kuvituksista.
Tässä työvaiheita eräästä kuvituksesta. Kuvassa eletään elokuuta 1795. 16-vuotias piika Hedwig Ylen on saanut kaitsettavikseen Qwenselin talossa asuvan Pippingin perheen neljästä lapsesta kaksi. Johanna Maria täyttää parin kuukauden päästä neljä, ja Johan Joseph kolme vuotta.
Työvälineet käyttöjärjestyksessä: lyijykynä, tussimuste, pyyhekumi, vesiväri ja guassi.
0,9 mm lyijytäytekynä ja B tai 2B-lyijy
Puolikarkea akvarellipaperi
Sivellin, jolla piirrän. Synteettinen ja edullinen, mutta riittävän jämäkkä. Tykkään pitkäkarvaisista siveltimistä. Säilövät mustetta hyvin.
Lisään mustetta isommasta pullosta mahdollisimman pieneen. Miksi? Koska liian usein mustepullo unohtuu auki ja muste kuivuu.
Tässä muutamia siveltimiä ja terä, joilla olen viimeisen kymmenen vuoden aikana sutinut menemään. Siveltimet ovat siis keinokuitua, paitsi 2009 testasin sivellintä, jossa on seassa puolet vuohenkarvaa. Ja tuolla oikeanpuoleisella siveltimellä tussasin siis myös nämä kuvitukset.
Kehä, Tuuli ja Myrsky, Ottopoikia ja työläistyttöjä ja Minä, Mikko ja Annikki
Nämä hienot (ja paljon kalliimmat) (eläimenkarva)siveltimet ovat seisseet lähes käyttämättöminä. Niiden karvat eivät ole tarpeeksi jämäkät piirrostyylilleni.
Siveltimet kannattaa kuivata alaspäin. Jos ne kuivaa purkissa karvat ylöspäin, valuu vesi holkkiin ja vaarana on, että holkki irtoaa varresta ennen pitkää. Tälläisiä telineitä myydään taidetarvikeliikkeissä, mutta voihan sitä viritellä jonkun omankin systeemin.
Esineitä ikkunalaudalla.
Ja sivellinpurkissa.
Tein myös museon kolmeen ikkunaan kuvituksen maisemasta, joka olisi ikkunoista näkynyt loppukesästä 1795. Apunani oli toki museon arkeologi, arkkitehti ja muita asiantuntijoita.
Käykääpä katsomassa!