Näin syntyi kalenteri 2021

IMG_2510Pian vaihtuu vuosi ja kalenteri seinällä. Mutta miten syntyikään vuoden 2021 Pussailua barrikadeilla -kalenteri?

Koska kyseessä on kalenterin juhlavuosi, päätimme tehdä homman hieman eri tavalla. Kalenterin käyttäjät saivat itse valita kuvat vanhojen kalenterien kuvituksista. Laadimme verkkoon äänestyksen työharjoittelijani ja kalenterin taittajan Mitzuliinan avulla. Hän löysi käyttötarkoitukseemme sopivan ja sopivanhintaisen verkkopalvelun, johon saimme ladattua kaikki olemassa olevat lähes sata kuvaa. Toki kuvat piti ensin skannata, koska meillä ei monestakaan ollut mitään värillistä tiedostoa vaan mustavalkoiseksi värierotellut painovärit eri tiedostoissa. Näistä linkeistä tietoa siitä värierotteluhommasta risopainossa ja offsetpainossa.

IMG_1696Myös kalenterin paperin väri on vuosien varrella vaihdellut ja se on tietysti vaikuttanut siihen miltä lopullinen painotyö näyttää. Kaksi ensimmäistä Pussailua barrikadeilla -kalenteria painoimme digipainona, niistäkin toisen keltaiselle paperille, ja siitä eteenpäin ne on painettu 2-väripainona Pantone-väreillä tai risopainolla.

IMG_2295Kun keväällä äänestys sulkeutui, oli maailmaan iskenyt pandemia. Pidimme kalenterin toisen taiteilijan, A-K Laineen, kanssa kalenterikokouksiamme pihassa. Puutarhapöydällä on siksi myös tumput. Oli jännittävää saada selville, mistä kuvista ihmiset olivat pitäneet. Kun kuvat olivat selvillä, piti valita painovärit. Painosta, joka oli myös suljettu asiakkailta, oli meillä lainassa Pantone-värikartta.

IMG_2508IMG_2513Valitsimme turkoosinvihreän Pantone 3295 U ja kirkkaan pinkin jota olemme käyttäneen ennenkin: Pantone Rhodamine Red U. Vihreän CMYK-arvot ovat 100, 0, 61, 28. Eli siinä on aika paljon mustaa, joten päällekkäisinä nämä kaksi väriä saavat aikaan toivon mukaan tumman pinnan.

 

IMG_2397Haasteita muodostui esimerkiksi siitä, että kaksi ensimmäistä kalenteria oli painettu neljällä värillä, ja nyt käytössä oli vain kaksi. Esimerkiksi tässä alla, vuoden 2010 kalenterissa, A-K Laineen kuvituksessa, on taivaalla sateenkaari!IMG_3890-2Hän kuitenkin sai hienosti sateenkaaren värieroteltua myös toteutettavaksi 2-väripainossa. Alla painosta tullut, valmis kalenteri 2021.IMG_3887Päällekkäisinä pinkki ja turkoosi muodostivat lähes mustan pinnan, kuten olimme toivoneet.IMG_3884Samoilla väreillä painoimme myös postikortteja sekalaisista kuvista. Osa vuoden 2021 kalenterin kuvia, osa ei.IMG_3879 IMG_3882Kiitos kaikille äänestykseen osallistujille! Kalenteria voi ostaa esimerkiksi verkkokaupastani.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *